Patříte do ohrožené skupiny? Čelenky ACTIVE pomůžou vám i dětem

Při pohledu do kalendáře, v lepším případě z okna, je čím dál více znát, že jaro o sobě dává vědět. Samozřejmě záleží, z jakého místa v ČR nás právě čtete, ale věříme, že ten první teplý paprsek si už letos našel každého z nás. I když jsou naše vyhlídky optimistické, tak máme ještě pár chladnějších týdnů před sebou. A právě nevyzpytatelné (nejen) jarní teploty vyžadují naši vyšší pozornost při ochraně hlavy a ztrátě tělesného tepla. Kdo by se měl mít na pozoru, a jak je to s ochranou tepla u dětí? 

Vyvracíme tepelné mýty

Zkuste nyní trochu zapátrat v paměti a rozpomenout se na chvíli, kdy vám někdo zarytě vysvětloval, jak si musíte vzít čepici, protože hlavou přicházíte až o 50 % tepla. Vzpomínáte si? Nebo jste si dokonce právě přečetli tvrzení, kterému sami věříte? Ať už patříte do jakékoliv skupiny, tak bychom vám chtěli dokázat nepravdivost tohoto mýtu. Studie z roku 2008 prokázala, že je to nesmysl. Ano, bez pokrývky hlavy člověk přichází o nějaké to procento tepla – u dospělých je to ale jen okolo 10 %. Takže pokud se v zimě rozhodnete pro šortky místo kalhot, tak ztratíte stejné množství tepla, jako když půjdete ven bez pokrývky hlavy. Jinak řečeno, teplo ztrácíme přímo úměrně k množství odhalené pokožky. Proto uvedených 10 % odpovídá procentuálnímu podílu hlavy ku celkové ploše průměrně vysokého člověka. Uvedená studie tedy dokazuje, že žádná část těla nepropouští výrazně více tepla než jiná.

Sportovní čelenky mají význam

 

Ačkoliv jsme právě vyvrátili jedno roky zažité tvrzení, tak je potřeba říct, že sportovní čelenky mají své nezastupitelné místo v našich šatnících. Nyní k vám mluvíme jako ke sportovcům, kteří znají ten pocit blaženého štěstí po doběhnutí a kteří si tento stav rádi zpříjemní hezkým a funkčním kouskem oblečení. Během sportovních aktivit, kdy vykonáváme aerobní činnost, tak dochází k procesu pocení, které je pro organismus zásadní. Pocení funguje jako biologická klimatizace, kdy se tělo snaží ochlazovat samo sebe, aby předešlo přehřátí a my jsme mohli vesele běžet dál.

Když zůstaneme u hlavy, tak se pocení nejvíce projevuje na čele a na zadní části krku. Určitě si sami vybavíte chvíli, kdy jste na čele cítili tu horkou kapku potu, na kterou jste ale byli náležité pyšní, protože byla důkazem vašeho běžeckého odhodlání. Stejně tak všechny vlasaté krásky moc dobře znají pocit, kdy vyčesané vlasy fungují jako nepropustná termoizolace a veškeré teplo v podobě potu dopadá z pod vlasů na nechráněný krk. Oproti těmto místům jsou ale například spánky a přední strana krku téměř netknuté. Může se to zdát jako nepodstatné, ale v případě správné čelenky jsme vám právě řekli klíčové faktory. Tato potící místa (čelo, místo pod vlasy) totiž vyžadují, aby čelenka byla velmi dobře segmentovaná a měla správnou velikost. V oblastech čela a zadního krku, kde se potíme více, je potřeba mít materiál, který efektivně odvádí pot a je prodyšný. Místa kolem spánků zase vyžadují, aby čelenka dobře seděla (správná velikost) a místa dostatečně zahřála. Jen tak se bude čelenka příjemně nosit, nebude tlačit a bude fungovat tak jak má. Jinými slovy, čelenka se stane vaší součástí a vy nepoznáte, že ji máte na sobě :)

Čelenky ACTIVE S pro všechny menší a drobnější sportovce

Když celou tu skládačku tepla a zimy shrneme, tak se dostaneme k tomu, že u dětí a drobnějších lidí je správná čelenka mnohem více důležitá než u ostatních. Pro tuto skupinu lidí totiž platí jiný procentuální přepočet a skrze odhalenou hlavu ztrácí více množství tepla než průměrně vysoká osoba. Určitě se s přepočtem nevrátíme zpátky ke klamavým 50 %, ale takový dvojnásobek okolo 20-22 % to může být.

Fyziologické okénko
Není ani žádným novým zjištěním, že uši jsou tvořeny hlavně chrupavkami a pokryty velmi slabou vrstvou kůže. Podobně slabou a citlivou pokožku máme i po obvodu naší hlavy, kde se nachází spánky, čelo, temeno hlavy. Abychom tak předešli nevyzpytatelnému jarnímu počasí, tak je dobré myslet na zdraví a tato citlivá místa dostatečně chránit před námi dobře známým “ofouknutím”. Jako ideální řešení se proto nabízí kvalitní sportovní čelenka z funkčního materiálu.

Sportovní čelenka BJEŽ ven
BJEŽ sportovní čelenka WOLF pack
BJEŽ sportovní čelenka Sněžka červánky

Pokud jsme vás naším článkem přivedli k zamyšlení o správné čelence, tak se na nás neváhejte obrátit. Kdykoliv nám můžete napsat nebo zavolat. Rádi s vámi projdeme naši nabídku čelenek BJEŽ a poradíme s výběrem nejen pro vás, ale i pro vaše děti.