Běhat jde za každého počasí, jen je třeba dbát na pár věcí

Běháš už nějaký ten týden a baví tě to? Je to přece tak fajn. Člověk si vyčistí hlavu, pozná okolí, vyrazí do přírody a zároveň si udržuje kondici. Pokud to myslíš s během aspoň trošku vážně, je dobré se mu věnovat pravidelně. A to během celého roku. Když se přes léto a podzim hezky rozběhneš, tělo si zvykne na zátěž, není dobré si jen tak dát přes celou zimu pauzu. 

Když je teplo, stačí ti tričko, kraťasy, tenisky a můžete vyrazit. Co ale až se ochladí? Jak se dobře obléknout? Aby ti nebyla zima a zároveň se ti hezky běželo? Jak si pomoci, když se ti do té zimy fakt nechce? Pojďme se na to podívat.

Zahřátí před během udělej v teple

Před každým během je dobré se lehce rozehřát a rozcvičit. Předcházíš tak zranění a dopřeješ tělu se na běh naladit. V zimě je nejlepší tento krátký strečink začít už doma v teple. Celkově tě rozproudí a navnadí na běh a nebude ti hned zima. Stačí lehce prokroužit ruce, nohy, udělat pár výpadů a výponů. Případně si najdi na internetu nějaké cvičení na pár minut a zacvič si podle videa. Start běhu tak bude hned jiný, než když jen tak vstaneš z gauče.

Kdy to bude nejlepší?

Se zimou je spojené i kratší světlo během dne. Spousta běžců je tak odkázaná na běh s čelovkou a vlastně si světlo užijí jen při běhu o víkendu. Pokud patříš k těm, co chodí na celý den do práce a nemáš možnost si jít zaběhat během dne, zkus zařadit běh ráno před prací nebo po cestě do práce. Sice je ráno těžší se vykopat, ale krásně ti běh nastartuje den. Užiješ si ho za světla a často za kouzelného mrazivého počasí. Co si ale obléknout?

Vrstvit, vrstvit, vrstvit!

Základní pravidlo, pro oblékání se do zimy je, aby ti byla při startu lehce zima. Pokud je ti už na začátku krásně teplo, budeš se po pár minutách vařit. Zvol tedy více tenčích vrstev, které budeš moci případně dle potřeby odkládat. Základ je kvalitní spodní tričko s dlouhým rukávem, které saje pot a udrží tě v teple. Pak pokud je lehce nad nulou, doporučíme vestu a rukavice. Nezdá se to, ale úplně to stačí. Případně na sebe dej ještě tenkou větrovku, kterou po chvilce sundáš. Po běhu pak jako když ji najdeš.

Pokud už opravdu mrzne, na spodní vrstvu dej tenkou mikinu, která udrží teplo u těla a na ní pak lehkou bundu. Nemá smysl mít teplou zimní bundu, jednak se v nich špatně běhá a pak tě jen zapaří. Zkus při velké zimě nahoru dát nepromokavou bundu, která sice tolik nedýchá, ale vytváří spolu s dalšími dvěma vrstvami krásné teplo na těle a nezaskočí tě ani případný sníh nebo déšť. Nezapomeň také na rukavice a kvalitní ponožky. V zimě je potřeba chránit achilovky co to jen jde. 

A co hlava?

Nejvíce tepla uniká právě z hlavy. Pro běh v teplotách kolem nuly ti krásně poslouží naše Active čelenka. Z vnitřní strany má příjemný a hřejivý materiál, která zároveň saje pot a ochrání tě před chladem naprosto skvěle. Pokud už opravdu přituhuje, je dobré chránit i dýchací cesty a přidat nákrčník. Můžeš ho krásně sladit s Active čelenkou, nebo vybrat univerzální jednobarevný a nosit ho úplně ke všemu. V kombinaci s čelenkou tak můžeš zakrýt skoro celý obličej a být v teple. Čelenka zároveň není moc tlustá. Nezdá se to, ale běhat v pletených čelenkách není vůbec ono. Sice pocitově zahřejí, ale jak se hýbeš na hlavě ti bude překážet. 

Pokud vyrazíš běhat někam do hor, nebo je ti příjemnější čepice, máme pro tebe taky jeden tip. Naše Bjež čepice! Vyrábíme je v několika barevných variantách s bambulkou. Pokud se ti bambulka nelíbí, jednoduše ji můžeš odstřihnout. Nenosíš čelenku kvůli tomu, že ti pod ní vadí culík? Taky to tak máme. Proto jsme vymysleli čepici s dírou na culík! Pohodlně culík nebo cop dírou protáhneš a je to. Čepice jsou z příjemného hřejivého materiálu a opět je sladíš s nákrčníkem.


 

Kde brát v zimě motivaci?

Teorii bychom měli. Už víš, kdy jít běhat, jak se obléknout, co dát na hlavu a krk. Ale co když ten největší problém je to, že se ti nechce? S tímto pocitem bojuje občas i zkušený běžec. Extra když je venku fakt hnusně, prší nebo je šero. Kdo by taky šel. 

Zkus si pro sebe najít nějaký cíl, odměnu. Třeba něco, co si dáš po běhu. Máš chuť na dobrou kávu? Tak si na ni zaběhni. Hned ti bude chutnat víc. Moc nad tím nepřemýšlej, čím déle se budeš chystat, tím to bude horší. Prostě obléknout, nandat Active čelenku nebo Bjež čepici a vyrazit! My jsme na kapku té motivace mysleli a vyrobili jsme pro tebe na tuto zimu kolekci motivační čelenek. Makáš na svém novém já? Nebo pro tebe nic není nemožné? Řekni to čelenkou! Vždycky, když si ji nasadíš, vzpomeň si proč to děláš. 

 

Pro sebe. Pro ten pocit po. Pro svoje nové a lepší já!