Jarní únava jako hormonální koktejl

V dnešní článku trochu navážeme na ten minulý, kde jsme se věnovali nevyzpytatelnému jarnímu počasí. Nyní už víte, jak je to s únikem tepla a jak se nejlépe chránit před ofouknutím.  Dalším tématem, které bychom s vámi chtěli projít víc do hloubky, je jarní únava. Znáte jarní únavu? Nebo dokonce patříte do skupiny těch, kteří mají pravidelně každý rok od března do dubna své nic moc období? Tentokrát náš článek neobsahuje žádné velké odhalení. Tentokrát je spíš o skládání různých dílků, které ve výsledku umožní tuhle únavovou patálii rozklíčovat. Tak jo, konec zívání, jdeme na to!

Vítej jarní únavo

Původně jsme se s vámi v novém obsahu chtěli podělit o moudro z oblasti stravy. Nebyl to osud, který by naše rozhodnutí o obsahu změnil, byla to únava. Rozepsaný článek s jídelními "hacky" tak skončil v šuplíku a my se pustili (trochu hlemýždím tempem) do nového sepisování. Už od minulého týdne se mezi námi začala šířit jakási “divnost”. Zkuste si představit takový ten divno stav, kdy ráno vstáváte a představa celého dnu vás upřímně děsí. Setkání se zrcadlem je na seznamu děsivých zážitků hned na druhém místě. Najednou jakoby kterákoliv činnost trvala dvakrát dýl a pohled do prázdna byl odměnou. Navíc tomu nepomáhá vědomí, že venku začíná být konečně hezky a člověk místo toho, aby vyrazil ven na procházku nebo běhat, tak si v duchu vysnívá moment, jak se uvelebí na gauči s dekou a bude dělat, že je neviditelný. Teď by nás docela zajímalo, čím byste tenhle náš seznam doplnili vy… No nic, jdeme dál. Takže jak? Právě jsme se vám pokusili popsat stav takzvaně “totálně nanic”, který je mezi lidmi známý jako jarní únava

Když jsme se pustili do pátrání, tak první velké a překvapivé zjištění bylo, že neexistuje žádná větší odborná studie, která by se tomuto stavu komplexně věnovala. Podařilo se nám vypátrat několik metaanalýz, ze kterých vycházíme a z nich jsme tu skládačku lepili dohromady. 

Co způsobuje jarní únavu?

Viníků jarní únavy může být nespočet, ale v zásadě je můžeme rozdělit do dvou skupin - neovlivnitelné a ovlivnitelné.

Neovlivnitelné faktory

Bude to znít možná trochu pitomě, ale sem patří zima (myšleno jako roční období). Ačkoliv jde technologie pořád kupředu, tak (naštěstí) stále existuje pár zákonitostí, kterým člověk neporučí. Zimnímu období se zkrátka nevyhneme a minimálně 4 měsíce z celého roku tu bude s námi. Tím hlavním neduhem tohoto času je nedostatek slunečního svitu. V důsledku kratšího denního světla během zimy má naše tělo nedostatek některých hormonů. Hlavním z nich je serotonin – odstraňovač stresu a posilovač štěstí. Úplně opačně je tomu se spánkovým hormonem melatoninem, který naše tělo produkuje možná až moc. Co to všechno znamená? Zvýšená produkce spánkového melatoninu způsobuje nejen zvýšenou potřebu spaní, ale především je takovou předehrou k tomu, abychom se zklidnili (tělesně i duševně) a začali regenerovat.  


No a kámen úrazu je na světě. Vnímáte, že by se váš životní styl přes zimu nějak výrazně změnil? Nebojte se přiznat, že kromě zimního oblečení a možná většího počtu nadávek na ledovku se vlastně nic nezměnilo. Venkovní běhání možná občas vystřídalo běhání na páse ve fitness centru. Skupinová lekce alpinnigu nahradila in-line brusle na cyklostezce. Tenisové utkání se přesunulo pod střechu. Sečteno podtrženo, zima změnila jen prostředí, ne aktivitu. Přírodou zamýšlená regenerace je proto kdo ví kde a my vesele dál pokračujeme v našem zběsile aktivním životě. Když si to teď zrekapitulujeme, začínáte v tom vidět ty souvislosti? Pokud v zimě potlačujete regenerační procesy a neustoupíte ze svého tréninkového plánu ani o krok, tak můžete příchod jarní únavu očekávat „v plné parádě“. 


Místo odpočinku a regenerace naše tělo začne využívat své rezervy, které ale nejsou bezedné. Když potom přijde jaro, které přináší delší a silnější hodiny slunečního záření, tak je to pro lidský organismus nový impuls, který po několik měsíců nezažilo a musí se mu přizpůsobit. Tělesná teplota stoupá, cévy se rozšiřují, krevní tlak klesá. Světlo způsobuje, že se v našem těle uvolňuje více „hormonu aktivity“ serotoninu, zatímco množství melatoninu je pořád hodně vysoké. 

Slovy Jamese Bonda „Protřepat, nemíchat! Právě nám vzniknul dokonalý hormonální koktejl. V těle se nám míchají dva protichůdné hormony a naše tělo nemá po aktivní zimě dostatek energie, aby podpořilo adaptační proces a přehodilo se do jarního módu. Tím dochází k tomu, že se někteří z nás ke konci zimního období cítí letargičtí, méně motivovaní, mají nízkou vitalitu a jsou unavení. Takže ano, existuje vědecký důvod, proč se na jaře nemusíte cítit mega nabití energií, a proto nenechte nikoho, aby vám namluvil, že je to všechno jen ve vaší hlavě.

Ovlivnitelné faktory

Do této skupiny patří hlavně záležitosti spojené se stravou. S ročním obdobím se částečně mění naše strava. Pokud byste nám teď chtěli oponovat s tím, že nakupujete ty samé potraviny pořád dokola, tak vám dáme jen částečně za pravdu. Ačkoliv je váš košík pořád stejný, mění se složení potravin, které nakupujete. Drtivá většina ovoce a zeleniny je dovážena ze zahraniční, kde se pěstují pod umělými světly. Logicky tak obsahují méně vitamínů a přírodních živin, které jinak získávají z pěstování venku na sluníčku. Podobně je to s vitamínem D, který ke své tvorbě potřebuje právě sluneční paprsky. Nejen během zimy se proto vyplatí pravidelné doplňování vitaminů pomocí komplexních multivitaminových přípravků. Své opodstatnění pak mají i jarní detoxy, které mají napomoci pročistit tělo a doplnit potřebné vitamíny a minerály. Pokud se rozhodnete pro detox, tak buďte hlavně opatrní. Rozhodně to není myšleno tak, abyste ze dne na den začali pít jen ovocné a zeleninové šťávy. Správný a fungující detox má svá pravidla, která předchází tomu, že si naopak ublížíte.

Co si z toho odnést?

Cílem tohoto článku bylo, abyste se necítili nijak špatně, pokud jste unavení. Snažili jsme se vám maximálně vysvětlit, co se nejspíš aktuálně odehrává v každém z nás a že je to normální. Jestli na vás přijde velká jarní únava, tak jste nejspíš neleželi celou zimu na gauči u televize, ale radši jste šli ven nebo na lyže, a to je super! Pohyb na čerstvém vzduchu je to nejlepší, ale jak se říká, nic se nemá přehánět (a hlavně ne v zimě). Dopřejte si co nejvíc možného odpočinku (my fandíme sauně), do ničeho se nenuťte a dejte svému tělu čas, aby se vypořádalo se svým hormonálním tornádem. Když opravdu poslechnete své tělo a alespoň trochu uberete plyn, tak uvidíte, že brzy bude zase dobře. Hlavně myslete na to, že to děláte pro sebe. Pokud pojedete v tomto tempu dál, tak se vědomě ochuzujete o možnost, si užít jaro v té správné plné parádě :))