Rozjeď to v květnu naplno a přihlas se do výzvy #DoPraceNaKole

Pojďte se spolu s námi zapojit do květnové výzvy #DoPraceNaKole ... nebo koloběžce, na skejtu, inlajnech, pěšky nebo poklusem, a podpořte nejen svoji tréninkovou fyzičku. 

Projekt Do práce na kole organizuje spolek AutoMat, který prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městech. Data, která nasbírají během našich naježděných cest do práce, pak pomohou k rozvoji bezpečnější a smysluplnější infrastruktury.

Co je Do práce na kole?

Projekt má dvě základní roviny. První z nich je sběr dat skrze účastníky výzvy a druhá je podpora aktivnějšího životního stylu.

Květnová výzva byla poprvé vyhlášena v roce 2015 a od té doby se do ní každý rok zapojuje nejen více lidí, ale i měst. Sesbíraná data tvoří největší soubor informací o bezmotorové mobilitě v České republice. 

Ptáte se, k čemu je to dobré? Pokud máte data o pohybu osob po městě na kole či pěšky, tak doslova vlastníte živou duši svého města. Je z nich možné například zjistit, jaké cesty jsou nefrekventovanější, jak moc jsou využívány cyklostezky a jestli je na nich skutečně převaha cyklistů nebo chodců, odhalí se slabá místa, kterým je potřeba se věnovat. 

Aby sběr dat o městské infrastruktuře fungoval, tak je potřeba zapojit co nejvíce lidí. Koneckonců, lidé jsou jádrem celého projektu. Hlavním přínosem toho vše je, aby se města stala lepšími místy pro život. 

Květnová výzva Do práce na kole 2022

Přihlas se do květnové výzvy a sleduj, co bude dál

Možná vám to přijde logické, že časový úsek výzvy tvoří jeden měsíc. Je to ucelené období, které je dostatečně dlouhé pro sběr relevantních informací. Možná je v tom ale trochu víc, než si myslíte. Vzpomínáte na náš článek Posilování je zodpovědnost. Jsi zodpovědný běžec?, kde jsme mluvili o pravidelném zařazení funkčního tréninku a jeho vlivu na běžecký výkon? V článku jsme mluvili o magických 21 dnech, které by měly poskytnout dostatečnou základnu pro tvorbu nového návyku, a v případě výzvy #DoPraceNaKole to tak skutečně funguje. Mnoho účastníků, kteří se výzvy zúčastnili v předchozích ročnících, pak u ježdění i nadále zůstalo. 

Proč se výzvy zúčastnit?

Teď trochu ustoupíme od té ušlechtilosti, že naše zapojení přispěje k revitalizaci a obnově lepších cest ve městech. Podíváme se na to z čistě sobeckého pohledu, a to, jak 31 dní může přispět naší fyzické kondici?

  • Konec stagnace – Pokud se dlouhodobě věnujete jedné, nebo klidně více aktivitám, ale vykonáváte je v pravidelné skladbě bez sebemenší změny, tak je téměř jisté, že si na to vaše tělo zvykne. Po určitém čase (toto je velmi individuální) si zvyknete na zvolenou zátěž, a i když vám dá trénink zabrat, tak budete pořád na té stejné úrovni. Kdo se věnuje například silovému tréninku trochu víc, ví, že za každých 6 až 8 týdnů přichází změna v podobě nového tréninkového plánu s jinými cviky a jinými váhami. Obdobně to může fungovat i u běhání – jiné délky tras, jiné rychlosti. Smysl změny je, aby tělo dostalo nový impuls a začalo znovu efektivně pracovat. 
     
  • Prevence nudy – Tohle se částečně pojí s předchozím bodem. Když se dlouhodobě věnujete jedné, nebo více aktivitám, tak hrozí, že po čase přijde pocit “přejedení”. Na sport si zvyknete spíš jako na rutinu a radost, kterou jste zažívali na začátku, na tu si vzpomínáte už jen hodně matně. Nové sporty a výzvy mohou být skvělým zpestřením a také novou příležitostí, jak poznat nové lidi.
     
  • Stíháte formu do plavek – Květen je ideálním časem, kdy máte možnost rozdat si to s posledními dvěma (povánočními) kily. Jízda na kole, koloběžce, in-line brusle, to vše se řadí mezi aerobní sporty (jinak známe jaké kardio cvičení). Během nich dochází k vyšší tepové frekvenci a naše tělo po cca 20 minutách činnosti začíná spalovat tuk.

Pro lepší srovnání uvádíme v následující tabulce srovnání chůze, běhu, jízdy na kole a jízdy na kolečkových bruslích z hlediska výdeje energie. Hodnoty jsou uvažovány pro ženu vážící 65 kg a uvedeny pro různé časové intervaly!

AktivitaRychlostDélka AktivityEnergetický výdej 
Chůze6 km/h2,5 hod325 kcal
Běh10 km/h1 hod608 kcal
Jízda na kole20 km/h0,5 hod228 kcal
Jízda na kolečkových bruslích15 km/h0,67 hod283 kcal
  • Jízda na kole jako lepší posilovna – Teď už víte, že díky jízdě na kole můžete znovu efektivně rozběhnout své spalování. Kromě toho je ale kolo i skvělým posilovacím cvičením. Šlapání na kole vyžaduje zapojení pro vás možná úplně nových a neznámých svalů. Při jízdě totiž pracuje celé tělo a rozhodně to není jen o tom, že byste seděli a jen občas šlápli do pedálů. Pokud se na jízdu skutečně soustředíte, tak ucítíte práci paží, zad, hýždí, stehen a lýtek. Po měsíci pravidelného ježdění (2-3x týdně) se můžete těšit na štíhlejší stehna, pevnější zadek, vyrýsovanější ruce a plošší bříško.

Jak se do výzvy zapojit?

Veškeré informace najdete na oficiálních stránkách projektu Do práce na kole. Projekt nabízí několik kategorií, a proto se můžete přihlásit jako jednotlivec, nebo vytvořit tým s kolegy z práce. Důležité je dodržet 2 hlavní podmínky:

  • Zaregistrovat se do 30. dubna 2022.
  • Zaznamenávat vaše cesty po celou dobu výzvy. Pokud vás zároveň láká možnost výhry, tak je potřeba splnit procento pravidelnosti nad 66 %.

Náš TIP

Neváhejte a přihlaste se do květnové výzvy! :) Máte jedinečnou příležitost zapojit se do celonárodního projektu a stát se součástí sportovní komunity plné aktivních lidí. Spolek AutoMat mimo jiné pořádá spoustu doprovodných akcí jako je Akce na triko, na které jste coby účastníci výzvy srdečně zváni. 

Náš TIP II.

Až budete prvního května sedat na svůj připravený stroj, tak nezapomeňte, že květnové počasí je stále tak trochu aprílové. Naše čelenky ACTIVE budou vaším skvělým parťákem při ranních jízdách, kdy ten svěží větřík nemusí být tak úplně příjemný. Naopak čelenky DROP oceníte při odpolední cestě domů, kdy už sluníčko koketuje s letními teplotami a na čele se ukáže pár štiplavých kapek potu. Nebojte, máme ověřeno a vyzkoušeno, že čelenky padnou i pod cyklohelmu!

čelenka BJEŽ DROP LUCY Tyrkys
čelenka BJEŽ DROP LUCY Tyrkys
čelenka BJEŽ LUCY pink
čelenka BJEŽ DROP LUCY Pink
čelenka BJEŽ DROP Peony
čelenka BJEŽ DROP Gausy Leaves

Tým BJEŽ přeje všem účastníkům spoustu šťastných kilometrů :)