BJEŽ letní VÝLETNÍ SPECIÁL – ll. Střední Čechy

Nebe téměř bez mráčku, teploty (až na nešťastné výjimky) v žhavých hodnotách, zkrátka léto v plném proudu. Letní měsíce jsou ideální dobou pro výlety, kdy nemusíte moc koukat na čas. Od rána až do pozdního večera se sluníčko postará o světlo i letní teploty, a proto si člověk může užít cokoliv, co má rád. V dnešním článku vám nabídneme další vydatnou porci výletních tipů a tentokrát ve Středních Čechách. Pokud jste nepostřehli náš první díl BJEŽ letní VÝLETNÍ SPECIÁL – l. Severní Čechy, tak to rychle napravte a nechte se inspirovat našimi ověřenými tipy ze severu. Ale teď už dost řečí, máme toho před sebou spoustu a pro každého něco!

Naše čelenka Shapes Pink bude vaším nejlepším parťákem pro každé letní dobrodružství :)

Za vyhlídkou do kopce i do schodů

Patříte mezi romantické typy výletníků, kteří si užívají výhled do krajiny? Nebo naopak si rádi stanovíte cíl, kterého dosáhnete po pořádně porci nastoupaných výšek? Jestli se v tom poznáváte, tak by vám rozhodně neměla uniknout vyhlídka Na Vrchovnici. Tato vyhlídka nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu, a to konkrétně na hladinu Slapské přehrady. Zajímavostí je, že vyhlídka vlastně nemá žádné oficiální jméno. Z okolí ji však nikdo neřekne jinak než Na Vrchnici podle nedalekého stejnojmenného vrchu. Vyhlídka nabízí opravdu unikátní podívanou nejen na řeku, ale i do širokého okolí. Jako na dlani se vám bude zdát Stará Živohošť, Živohošťský most a část Nové Živohoště. S trochou zaostření nebo dalekohledem pak dohlédnete na kopce Kočičí vrch, Tetřevník, kopec Besedná a vrchy Ostrý i Spálený. Za tímto skvostem si budete muset trochu vyšlápnout, protože je celkem dál od silnici, ale díky tomu zde nepotkáte žádné davy turistů.

1. Vyhlídka na Vrchovnici

Dalším skvělým tipem je rozhledna Špulka. Tuto rozhlednu doporučujeme navštívit každému, kdo ocení nejen výhled až do samotných Krkonoš, ale rád si výlet spojí s interaktivní zábavou. Dřevěná rozhledna Špulka, která se nachází na vrchu Březák nedaleko Lbosína na Benešovsku se nachází v nadmořské výšce 530 m. n. m. a byla postavena z oceli, dřeva a kamene. K jejímu pokoření si budete muset vyšlápnout 150 schodů. Ve výšce 30 metrů nad zemí se vám pak odkryje pohled na středočeskou krajinu a za dobré viditelnosti dohlédnete až na samotnou nejvyšší horu České republiky Sněžku. Méně zdatnějším pozorovatelům doporučujeme přibalit dalekohled – my brejlovci jsme ho ocenili velice!

2. Rozhledna Špulka
3. Rozhledna Špulka - naučná stezka

Tato rozhodla však není jen o výhledech do kraje. Součástí areálu, kde byla rozhledna postavena je i kruhová naučná stezka. Stezku tvoří celkem 21 panelů na kterých jsou uvedené okruhy plné historických i současných vlastivědných a přírodovědných témat vztahujících se k regionu. Na místě si tak můžete mimo jiné otestovat svou zručnost a vyzkoušet si vázání uzlů, pokořit hlavolam, navrhnout vlastní skladbu na přírodní zvonkohře, vrátit se zpět do školních lavic při poznávačce ptáků a mnoho dalšího. Věřte nám, o zábavu budete mít postaráno! A jaká je odměna? Až budete cítit, že vaše mozkové i svalové buňky potřebují odpočinek můžete se občerstvit v krásném dřevěném altánu. Pokud svůj výlet chcete přivést k naprosté dokonalosti, tak doporučujeme do batohu přibalit pár špekáčků. U altánu můžete využít veřejné ohniště a v klidu si tam udělat táborákový piknik s buřtama.

Když je potřeba se zchladit

Poslední dny jsou naprosto dokonalou ukázkou horkého léta, a proto pokud máte i kdyby jen chvíli volna, tak neváhejte a vyrazte se zchladit. Není nic horšího než organismus nechat přehřát a potom následky léčit doma v posteli. Právě pro tyto případy jsme vybrali nádherné tipy, kde těmto neduhům předejdete :)

Naší první zastávkou jsou Skryjská jezírka. Zní vám to jako „skrytá“ jezírka? Popravdě to není až tak daleko od pravdy. Tuto neskutečnou přírodní a chráněnou podívanou tvoří dvě menší jezírka u obce Skryje. Obě jsou kolem 30 metrů široká, rozlohou dosahují až 150 m² a jsou skrytě schovaná mezi lesy.

Jezírka zde nebyla vždy, ale vznikly postupem času a vlivem přírodní síly. Místní skalní stěny a prahy jsou sopečného původu a ty se postupem času začaly narušovat. Pozvolným uvolňováním hornin nakonec došlo k tomu, že se soutěska skal prořízla. V nejužším místě pak došlo k nánosům, které vytvořily přírodní hráz a díky ní se na Zbirožském potoce začala tvořit dvě jezírka.

4. Skryjská jezírka
5. Skryjský vodopád

Zajímavostí je, že horní jezírko leží hned pod Skryjským vodopádem a z části tak k němu není vůbec přístup. Druhé jezírko pak leží o něco pár metrů níž mezi stromy. Až si sem budete plánovat cestu, tak doporučujeme jako výchozí bod obec Skryje, která je vzdálená cca 3 km, nebo naopak Podmokelský mlýn. Ten je na opačné straně a budete to k jezírkům mít i o trochu blíž. Do cíle vás dovede značená trasa, takže nemusíte mít obavy, že byste zabloudili. Na co vás ale určitě upozorníme, tak je terén. Rozhodně nepodceňte obuv a raději sáhněte po pevných turistických botách. Některé části trasy vedou po kamenech v korytu potoka nebo po mostcích ze dvou klád. Trasa je proto trochu náročnější a místy dost mokrá, ale rozhodně je to zážitek a pohled na jezírka jako z pohádky za to bezpochyby stojí. 

7. Cesta k jezírkům vede i v korytu potoka

Druhým a nyní už zcela přístupným místem na koupání je lom Bořená Hora. Stejně jako lom Malá Amerika, tak i Bořená Hora nabízí nádherně křišťálovou a průzračnou vodu. Pro tyto superlativy je to zde dokonce vyhlášené místo mezi potápěči. Pokud patříte mezi fandy tohoto vodního sportu nebo byste jen rádi vyzkoušeli něco nového, tak právě tady máte šanci. Pokud už máte pár ponorů za sebou, tak si sem můžete zajet sami nebo si stačí objednat několik prvních hodin s vytrénovaným specialistou, který vás vším provede. 

Ale teď zpátky zase nad hladinu. Lom můžete samozřejmě využít i na obyčejné plavání a vodní radovánky. Kolem nenajdete typické “pláže” kde byste mohli rozložit deku na měkkou trávu, ale jak už samotný název říká – lom Bořená Hora – je potřeba počítat s trochu tvrdším podložím. Přesto je ale toto místo skutečný zážitek a určitě byste ho neměli minout.

7. Lom Bořená Hora
8. Lom Bpřená Hora je oblíbený hlavně mezi potápěči

Třetí zastávkou je tak trochu mix letního vyžití. Máme pro vás totiž pozvánku do parku Monínec. Areál funguje celoročně, takže například i v zimě si zde užijete lyžovačku. Jeho největší přednosti ale oceníte pod jara do podzimu, kdy se to zde promění na doslova ráj sportovních, hracích a odpočinkových příležitostí.

Areál využívá nedalekou vzdálenost Pilského rybníku, a tak si zde přijdou na své milovníci vodních sportů. Kromě koupání a plavání si na rybníku můžete užít téměř 100 metrů dlouhou vodní maxi skluzavku, ale i třeba aquazorbing – neboli chůzi po vodní hladině v nafukovací bublině a nechybí ani oblíbená jízda na paddlebordech. Kolem rybníku je pro vás připravena opalovací louka, a také dětské hřiště.

9. Park Monínec
10. Park Monínec - maxi skluzavka

No ale to není všechno. Když jsme říkali, že areál je mix letního vyžití, tak jsme to mysleli vážně. Rybník jsme vám už představili a nyní je na řadě zhruba 2,5kilometrová [bajková] trať, kterou se svým týmem navrhnul a otevřel dvojnásobný mistr světa v biketrailu Josef Dressler. Milovníci trailových sportů a skoku na kole si tak přijdou na své. A kdo nemá vlastní kolo a dává přednost něčemu klidnějšímu, tak může využít půjčovnu elektrokoloběžek.

Areál je zkrátka místem, kde se nudit rozhodně nebudete a děti ho budou milovat. Naopak věříme, že zde objevíte aktivity, díky kterým se sem budete rádi vracet. Mezi další aktivity, které v areálu najdete patří:

  • lukostřelba
  • discogolf
  • tubing
  • bungee trampolíny
  • 1,5kilometrová naučná stezka
  • obří kuličková dráha
  • elektrolodičky
  • lanový park

Nevšední výlety

Nevšední výlety je název naší další podkapitoly, kam jsme zařadili 2 vybrané tipy, ale věřte, že kdybychom měli více místa, tak by těch tipů bylo ještě mnohem víc. První doporučení je Labyrintárium Loučeň, které se nachází v loučeňském zámecké parku a je první svého druhu v Čechách a jediné v Evropě. Najdete zde 12 druhu labyrintů, které společně tvoří 16-hektarovou plochu parku. Každý z dvanácti labyrintů je zcela jiný a nabídne vám naprosto unikátní zážitek.

11. Labyrintárium Loučeň

Najdete zde:

  • Buxusové bludiště
  • Světelný labyrint
  • Travnatý labyrint
  • Tisové bludiště
  • Dlážděné bludiště 
  • Palisádové bludiště
  • Kamenný labyrint
  • Provazové bludiště
  • Pískovcový labyrint
  • Prstový labyrint
  • Písmenkový labyrint
  • Královský labyrint

Dalším přírodním unikátem a naším dalším tipem je japonská zahrada Aizen v Říčanech. Japonská zahrada byla založena v roce 1998 pro soukromé účely, ale v roce 2007 se vše odkrylo také veřejnosti. Nyní je to jedna z nejrozsáhlejších japonských zahrad v Evropě. Pokud máte rádi japonskou kulturu nebo jen rádi oceníte klid a upravenou zahradu s unikátními florou, tak je zahrada to pravé místo, kam vyrazit. Zahrada je otevřena pro každého a návštěvníkům je povoleno si zde uspořádat klidně i piknik. Na toto místo se můžete vydat od dubna do října.

12. Japonská zahrada Aizen

Kam s dětmi, když prší

I s tímto tipem na vás myslíme. Pokud se sluníčko zrovna rozhodne, že potřebuje letní přestávku a místo paprsků naplánuje déšť, tak s dětmi vyrazte do největšího zábavního, a hlavně krytého parku v Česku – vítává vás Majaland Praha. Nám se park líbí moc a to proto, že je zde kus našeho dětství. Majaland je totiž domovem včelky Máji, Vilíka, ale třeba i Vikinga Vika. Zábavní park nabízí až 12 unikátních tematických atrakcí, a to jak pro malé, tak i velké návštěvníky. Výlet si můžete skutečně naplánovat na celý den. O zábavu je zde postaráno a nebojte, i na občerstvení se myslelo. Energii můžete dobít v restauraci uvnitř obřího stromu. Vstupné na celý den se pohybuje v rozmezí 400-300 Kč, ale věříme že na aktuálním ceníku najdete i snížené rodinné vstupné.

13. Majaland
14. Zábavní park Majaland

Gastro výlet

Pamatujete, jak jsme o trochu výš mluvili o lomu Malá Amerika? Pokud ano, tak si jistě také vzpomenete, že jsme říkali, že lom je nedaleko Karlštejna. No, a právě na Karlštejn se znovu vrátíme. Právě tady se totiž nachází Bistro Karlštejn 54, které získalo ocenění Křišťálový špendlík. Pokud jste četli náš první letní speciál, tak už také víte, že toto ocenění získalo jen 12 podniků v celé České republice a vítězové jsou ti, kteří obdrží ty nejlepší uživatelské reference na Mapách Google.

Bistro Karlštejn 54 je řemeslné bistro, kde smyslným kořením celé atmosféry je kultura. Majiteli jsou manželé Tomáš a Denisa Bártovi, kteří oba dva podporují kulturu, a proto i v bistru často pořádají koncerty, workshopy, vernisáže či degustace. No a samozřejmě nesmíme opomenout to nejdůležitější – jejich kuchyni. Ach nebe... tohle ani slovy nejde popsat, ale musíte to zažít. Jejich kuchyně je založena na poctivé práci, která kombinuje moderní a mezinárodní gastronomii. Bistro navíc hledí na původ surovin, a proto dost často využívá lokálních dodavatelů. Vše, co v bistru ochutnáte, tak je jejich vlastní výroby, a to včetně domácího chleba, italské focacci, loupáků a dalších druhů sladkého pečiva a dezertů. Jejich menu je navíc poskládané tak, že si zde bez problému vybere milovník masa a stejně tak kdokoliv s láskou k lehčím zeleninovým jídlům. Bát se nemusí ani lidé s alergií na lepek, i na ně tady mysleli. Za nás už není víc co dodat. Sem zkrátka musíte :)

15. Bistro Karlštejn 54 získalo ocenění Křišťálový špendlík
16. V nabídce bistra si vybere každý
17. Téměř vše z nadbíky je vlastní výroby

Zaběhni si náš BJEŽ maraton v Praze

Víte, co je na tomhle kraji to nejlepší? Můžete si tady s námi zaběhnout náš BJEŽ maraton! Přesně tak :) Trasu kolem jihozápadní části Prahy připravila naše ambasadorka Zuzka Kubáňová, která se zde skutečně vyřádila. BJEŽ maraton Praha jiho-západ se skládá ze 4 rozdílných tras, která vás proženou krásnými vyhlídkami, lesními cestami i zákoutími a to všechno nedaleko civilizace hlavního města. Všechny 4 trasy se pohybují v rozsahu 7 až max 14 kilometrů, takže pokud jste začátečník, tak si klidně jednu trasu může nejdřív projít a jak se říká "okouknout" ji. A jaká je motivace? Kromě skvělého pocitu vlastního vítězství a uvedení svého jména do síně BJEŽ maratonu na vás čeká i maratonská čelenka. Na našem webu najdete čelenky STYLE na trénink, čelenky DROP pro letní aktivity, čelenky ACTIVE na zimní sporty a samozřejmě všechny najdete ve spoustě barev a vzorů. Čelenku kterou ale u nás na eshopu jen tak neuvidíte, tak je právě vítězná maratonská. Tuto čelenku získají jen vítězové našich BJEŽ maratonu. A aby toho nebylo málo, tak ještě doplníme, že každá z variant našich maratonu má svou čelenku i svou barvu. Čím více maratonu zaběhnete, tím se vaše sbírka vítězných čelenek rozroste. Tak co? Jde do toho s námi? :) Pokud byste přeci jen potřebovali více informací o trati nebo celém maratonu, tak nám kdykoliv napište zprávu s vaším dotazem a my se vám obratem ozveme zpátky.


Doufáme, že i druhý díl našeho letního speciálu BJEŽ se vám líbil a že jste v něm našli alespoň jednu novou inspiraci na letní výlet. No a teď už jen zbývá popřát - výletům a výběhům zdar! :)


Zdroje obrázků

1. https://www.ivanklich.cz
2. https://ceskacenazaarchitekturu.cz
3. https://www.stavebnictvi3000.cz
4. https://hotelove.cz
5. https://hotelove.cz
6. https://www.kamsevydat.cz
7. https://www.kamsevydat.cz
8. https://potapeniuo.cz
9. https://www.jcted.cz
10. https://mtbs.cz
11. https://www.zamekloucen.cz
12. https://zenovazahradka.cz
13. https://www.kudyznudy.cz
14. https://boleslavsky.denik.cz
15. https://www.facebook.com/karlstejn34
16. https://www.facebook.com/karlstejn34
17. https://www.facebook.com/karlstejn34